Wat doen wij?

Hoe zit de organisatie in elkaar

 

 

 

 

Dé allerleukste club van Moerdijk!

Organisatie

Opleidingen

Als kadet leer je veel. Alles over de scheepvaart, zeilen, navigeren, techniek enzovoort. Hiervoor gebruiken wij een “Monsterboekje”. In dit boekje staan allemaal taken die je als kadet moet uitvoeren om een stapje hoger te komen.

Zeekadetten

 

Baksgewijs Zeekadetkorps Vlaardingen

De zeekadet kent verschillende opleidingen tot zeekadet. Je begint als Junior kadet. Als je 11 jaar bent wordt je aspirant zeekadet. Daarna zijn er Derde Klas, Tweede Klas en Eerste Klas.

Als je wat ouder bent, mag je gaan oefenen met leidinggeven. Je wordt dan kwartiermeester en kunt later doorstromen naar de onderofficieren.

Kwartiermeester

Kwartiermeester

Onderofficier

Als je onderofficier bent, krijg je de leiding over een kleine groep zeekadetten. Je begint als Bootsman, daarna volgen Schipper en Opper-Schipper.

 

Officier

Als officier maak je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint als Zeekadetofficier der Derde Klasse. Dan volgen er Tweede Klasse, Tweede Klasse-oudste categorie en als laatste Eerste Klasse. Deze laatste rang is voor de Commandant van het korps.

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Vrijwilligers

Vrijwilligers ondersteunen het kader bij werkzaamheden en eventueel instructie.

houtbewerking

Bestuur

Het korps wordt geleid door een bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en enkele bestuursleden. De meeste bestuursleden zijn zelf ook zeekadet geweest.

Voorzittershamer Zeekadetkorps Vlaardingen

Voorzittershamer Zeekadetkorps Vlaardingen

Junior Kadet

Junior kadet

Je kunt al zeekadet worden vanaf 9 jaar. Je bent dan Junior kadet en maakt kennis met alles aan boord en over het Zeekadetkorps. Je leert de weg vinden aan boord van de van Versendaal. Er is ook een oefening waarbij je in het donker de weg naar dek moet vinden! Allemaal spannende dingen die je gaat doen als Junior.

Aspirant Zeekadet

Aspirant Zeekadet

De Aspirant Zeekadet volgt een instructietijd van 3 tot 6 maanden. De taken die vermeld staan in het monsterboekje dienen met goed gevolg te zijn doorlopen. Bij goed gevolg wordt de Aspirant Zeekadet geïnstalleerd als Zeekadet der Derde Klasse. Een Aspirant Zeekadet heeft nog geen strepen.

Zeekadet Derde Klas

Zeekadet der Derde Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje maar ook de Algemene Opleiding Sloepgast 2. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Tweede Klasse. Een Zeekadet der Tweede Klasse wordt herkent door een dunne gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Tweede Klas

Zeekadet der Tweede Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Eerste Klasse. Een Zeekadet der Eerste Klasse wordt herkent door een dikke gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Eerste Klas

Zeekadet der Eerste Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Eerste Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet geïnstalleerd als Kwartiermeester. Een Kwartiermeester wordt herkent door twee dikke gele strepen op de epaulet of mouw van het uniform.

Geschiedenis

Het Zeekadetkorps Moerdijk is in 1998 opgericht en is het negentiende Zeekadetkorps in Nederland. De geschiedenis van het korps is te vinden op een speciale pagina.

Dienstvakken

Nautische Dienst

In dit dienstvak zitten Matrozen. Je begint met het behalen van Sloepgast 2, daarna Sloepgast 1 en dan Meestersloepgast. Deze opleiding heeft als doel de zeekadet goed laten functioneren als bemanningslid aan boord van het korpsschip, een zeil- en/of motorboot. De Nautische dienst is verantwoordelijk voor alles wat er aan dek gebeurt. De kadetten van dit dienstvak hebben allemaal een vaste rol als er met de “van Versendaal” wordt gevaren. 

Sloepgast 2

Sloepgast 1

Meestersloepgast

Technische Dienst

De Technische Dienst heeft de verantwoording over alle technische apparatuur aan boord. De machinekamer is de belangrijkste, maar lang niet de enige. Denk aan buitenboord motoren, de motor van de “Popeye” en de apparatuur op de brug. Tijdens het varen met de “van Versendaal” zijn de machinisten in de machinekamer om alles nauwlettend in de gaten te houden.

Machinist 2e klasMachinist 1e klas
Logistieke Dienst

Dit dienstvak klinkt misschien wat vreemd, maar is wel (volgens velen) het belangrijkste aan boord. De kadetten van dit dienstvak zorgen ervoor dat de magen van de bemanning gevuld worden. De werkzaamheden zijn in de kombuis en in de toko (het winkeltje aan boord).

Hofmeester 2Hofmeester 1

Uniform

Werkpak

De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we werkschoenen.
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.

Uniform

Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen we bij de Dodenherdenking. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.

A tot Z

De belangrijkste informatie hebben wij gebundeld in een bestand A t/m Z. Gerubriceerd vind u in dit document alle nuttige informatie over ons korps.

Steun ons

Projecten

Wij onderhouden alles zelf en kunnen daarom ook veel steun gebruiken. Projectgewijs wordt alles in goede banen geleid. 

Vriend van

U kunt ons ook financieel steunen. U wordt dan “Vriend van de van Versendaal”, ontvangt hiervoor onze nieuwsflits waarin wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. U wordt ook eenmaal per jaar uitgenodigd om mee te varen of aan boord te komen bij een speciale gelegenheid.

Sponsors

Natuurlijk kunt u ons ook met materiaal steunen. Wij kunnen veel gebruiken en onze wensenlijst is dan ook best wel lang.

Sponsorkliks

Als u online shopt kunt u ons ook steunen. Ga voor het online winkelen eerst langs onze link en wij ontvangen hiervoor enkele euro’s!!

Veel gestelde vragen

  • Hoe oud moet je zijn om zeekadet te worden?

Je kunt vanaf 9 jaar zeekadet worden. Je begint als Junior kadet en je leert de weg aan boord kennen en je maakt kennis met alle onderdelen van het korps zodat je weet hoe alles heet en waar alles te vinden is.

  • Hoe laat moet je aan boord zijn en dan tot laat?

Elke zaterdag beginnen wij met baksgewijs om 13.00u. Hier wordt verteld wat er die dag op het programma staat. Aan het einde van de dag (17.00u) is er weer baksgewijs en daarna is de dag voorbij.

  • En als ik opeens op zaterdag niet kan komen?

Iedereen die niet kan komen, moet zich ruim vooraf afmelden bij de commandant of eerste officier. Dit graag bij voorkeur via afmelden@zkkmoerdijk.nl . Als niemand op de hoogte is dat je er niet bent, dan gaan we bellen met je ouder(s).

  • En als ik al weet dat ik zeekadet wil worden?

Dat is natuurlijk het allerleukste. Vul het inschrijfformulier alvast in en neem je ouder(s) mee naar de “van Versendaal”voor een gesprek met de commandant. Dat is allemaal snel geregeld!!

  • Wat moet je meenemen als je komt kijken?

Natuurlijk je glimlach en veel zin. Trek je oude kleding aan en neem een regenpak mee. In de pauze kan je wat kopen in het winkeltje. Hiervoor moet je een tokokaart kopen voor € 5,00 en die is goed voor 7 consumpties.

  • En als er wat bijzonders op de zaterdag gebeurt?

Als het programma iets bijzonders wordt, doet de “Eerste Officier” daar een mededeling over via de email. In de mededeling staan dan alle bijzonderheden vermeld.

  • Mag ik ook overal mee gaan varen?

Ja dat mag, maar altijd onder begeleiding van een onderofficier. Als je eenmaal zeekadet bent, wordt je geleerd hoe je moet varen met de motorboot, zeil- of wrik vlet en natuurlijk de RS Quest.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en laat je gegevens achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.

Share This