De vloot

Dé allerleukste club van Moerdijk!

van Versendaal

De Van Versendaal is ons korpsschip en is een voormalige ondiepwatermijnenveger van de Van Straelen klasse van de Koninklijke Marine. 

Het schip is gebouwd bij Scheepswerf de Noord in Alblasserdam (nu Oceanco) en is in dienst gesteld bij de Marine op 11 april 1962 als Hr. Ms. Van Versendaal, met naamsein M877. Omdat de schepen vooral in ondiep water moesten vegen, zijn de schepen van de Van Straelen klasse, zoveel mogelijk niet-magnetisch gebouwd. De romp is van hout, extra sterk en alle andere onderdelen zijn vooral van aluminium of andere niet-magnetische materialen. 
In 1984 zijn alle 16 schepen uit dienst gesteld en in 1986 is de Van Versendaal, samen met de Van Moppes, De Schuiling en de Lacomble naar zeekadetkorps Nederland gegaan. Het mijnenveegtuig en de mitrailleur zijn bij de marine achtergebleven en de schepen zijn overgeschilderd in de kleuren van zeekadetkorps Nederland. De Van Versendaal heeft van 1986 tot 2010 bij de zeekadetten in Schiedam gevaren en is sinds 2010 in eigendom overgedragen aan onze stichting.
De Van Versendaal is 33 meter lang, bijna 7 meter breed en heeft een diepgang van 1,80 meter, 2 sterke Werkspoor dieselmotoren van ieder 550 pk zorgen dat het schip maximaal 13 knopen kan varen. De Van Versendaal is verder uitgerust met allerlei nautische en technische apparatuur en natuurlijk alle voorzieningen voor ons korps om er mee op kamp te gaan.
.

RS Quest

Dit snelle zeilbootje wordt gebruikt om de zeekadetten te leren varen in een snelle, polyester, zeilboot. Het zeilen is totaal anders dan in een beenhakker. Met de RS Quest worden regelmatig zeilwedstrijden gehouden met andere korpsen door heel Nederland.

Popeye

De stoere motorboot Popeye is geen eigendom van ons korps, maar we mogen er wel altijd gebruik van maken. Met 29 pk, is dit een sterke sleepboot en wordt gebruikt om de lelievletten en de RS Quest te begeleiden of instructie om mee te varen. De Popeye heeft, net als de Van Versendaal, een AIS, zodat we goed kunnen zien waar deze rondvaart.

Lelievletten

De (twee) stalen vletten worden gebruikt om elke zeekadet te leren zeilen, roeien of wrikken. Deze 6 meter lange vlet kan tegen een stootje en je kunt hier gemakkelijk in leren zeilen. Het roeien en wrikken gaat wat zwaarder als je nog een jonge kadet bent, maar door genoeg te oefenen en de techniek te leren, kunnen ook de jongere zeekadetten met de vletten overweg.
De vletten worden gesponsord door Romaris en Browema, ze dragen dus ook deze namen.

WR-1

Deze zeilsloep maakt geen deel uit van de vloot van het korps. Alleen tijdens het jaarlijkse, landelijke, zomerkamp wordt er in deze grote zeilsloepen gezeild.

Zeilen in WR-1 sloepen

Tijdens de zomerkampen wordt er vaak gezeild in de WR-1 sloepen. Deze WR-1’s zijn dan in bruikleen van de Koninklijke Marine.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en laat je gegevens achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.

Share This