De nautische dienst ook wel de dekdienst genoemd, is aan boord van de van Versendaal verantwoordelijk voor alle activiteiten aan dek.

De nautische dienst heeft ook te maken met de scheepvaart, oftewel het varen zelf. Dit houdt in dat de we tijdens het varen zorgen, dat we weten waar we naartoe moeten, hoe laat we weg moeten om op tijd aan te komen, het logboek invullen, en tijdens het varen via de marifoon het contact onderhoudt met andere schepen en bruggen.

van versendaal ND

De van Versendaal

Als je aan boord van de van Versendaal komt, is er altijd wel iemand aan het werk op het dek. Hij of zij is aan het schuren/schilderen, aan het werk met de trossen, of het dek aan het wassen. De dekdienst werkt niet alleen op het dek maar natuurlijk ook benedendeks. Zo zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat alle verblijven voorzien zijn van een mooi laagje verf.

mast ND
Werkzaamheden aan dek van onze kadetten

Ook als we niet varen heeft de nautische dienst andere taken. Zo geeft de nautische dienst tijdens het winterseizoen lessen aan de kadetten over navigeren en zeilen en zorgt de nautische dienst voor het onderhoud van de tuigage (zeilen, schoten, vallen en andere spullen die je nodig hebt bij het zeilen). Dit doen we zodat we tijdens het zomerseizoen met z’n allen kunnen zeilen in de vletten.

ND

Beenakkervlet